top of page

01 HUR BLIR MAN EN ARTIST

HUR BLIR MAN EN PMU ARTIST?

01

Oavsett vilken väg du väljer att gå är processen samma för alla som ska lära sig någon form av tatuering. Teknik, konstnärlighet och känsla behöver övas upp och det brukar börja med utbildningar som bara är ett par dagar som snarare lämnar fler frågetecken än svar. Vi har därför försökt samla bra information kring hur du snabbt utvecklas inom PMU och blir den artist som du drömmer om. 

1. RITA ÖGONBRYN

Precis som inom vanlig tatuering är grunden att kunna rita. Här är det framför allt ögonbryn och ögonbrynens form som man behöver förstå sig på. Alla människor har olika former så det gäller att inte bara fastna i de stiliserade grunderna man oftast ser. Du behöver tänka på att alla har olika anatomi, ursprung, skelett och så vidare vilket påverkar utformningen. 


BÄSTA LÄRAREN ÄR NATUREN
Man kan börja med att rita de olika formerna man ser från andra artister vilket är en enkel genväg till att komma igång. Ännu bättre är att följa naturliga ögonbryn från bilder på till exempel kändisar eller modeller. På så sätt kommer du att lära dig hur ögonbryn växer på olika sätt och förstå grunden till design. 

På det här sättet kommer du att förstå ögonbryn djupare vilket underlättar för design och improvisation i ditt arbete. Det här gör att du sparar tid som går åt till att lära dig olika mönster eftersom du är duktig nog att kombinera och skapa dina egna. 

OLIKA TRENDER
Lär dig olika trender och hur ögonbryn har sett ut genom historien inom både make up och sedan permanent make up. Imitera olika former och strådesign som du ser och försök förstå vad som skiljer och hur du ritar dessa olika stilar.  Vad är trenden just nu? 

charming-businesswoman-glasses-striped-shirt-working-with-laptop-computer-while-siting-hom

2. SÄTT DIG IN I BRANSCHEN

Försök att sätta dig in i branschen och se vilka artister som finns. Det är lätt att man bara till en början följer de som finns närmast till hand, men världen är stor. Det finns ledande artists i Asien, USA, UK, Ryssland och flera ställen i Europa. Alla har olika stil och kunskap så försök hitta någon du fastnar för så du får en målbild vad du själv söker efter. Semi tatuering är en form av tatuering och den grundläggande kunskapen om maskiner, nålar och tekniker kommer därifrån. Försök direkt att lära dig ur ett tatueringsperspektiv så har du tillgång till en stor mängd information och kunskap. 


 

3. VISA DIG PÅ INSTAGRAM

Instagram är ett sätt att både hålla koll på trender, utbildningar, kurser och hur branschen utvecklas, men det är också ditt sätt att börja bygga upp din karriär och personlighet. Redan när du börjar öva och lära dig rita ögonbryn kan du posta din dagliga träning och din utveckling. Det finns exempel på flera artister i Kina som var fullbokade redan innan de hade öppnat sin verksamhet. Detta bara genom skisser och övning på latex matta. Instagram är ett bra forum för att nå ut istället för andra som Facebook och Tik Tok. Om du redan har följare på din Instagram blir du mer intressant för salongägare eller andra arbetsgivare i branschen. 


 

full-length-portrait-stylish-female-blogger-standing-purple-dreamy-caucasian-girl-white-sw

4. HITTA RÄTT UTBILDNING

När det gäller utbildning är det inte så enkelt att man ska gå till sin favorit artist från instagram och lära sig från dem. Det absolut viktigaste är nämligen HYGIEN! All form av tatuering är i riskzonen gällande blodburna virussmittor och felaktigverksamhet kan få allvarliga konsekvenser för dig eller dina kunder. Därför är det viktigt att hitta en utbildning som certifierar dig inom hygien och ansvar. Många skriver det i sin kursplan men med två dagars utbildning hinner man inte lära sig det man behöver. En hygienutbildning tar ungefär en vecka om man verkligen ska förstå de faror som finns och hur man på ett ansvarigt sätt undviker dessa i sitt arbete. 

TÄNK PÅ DIN EGEN SÄKERHET FÖRST
När man är en nyblivande artist tänker man inte på hur viktigt det är med hygien och säkerhet eftersom man har fokus på design och tatuering. Det är dock ett högrisk-yrke där HIV och Hepatit lätt kan överföras vid felaktiga rutiner. Det viktigaste för dig som startar upp din karriär är att på en gång komma in i branschen rätt, och på så sätt bygga upp en seriös och ansvarfull verksamhet. Det är inte värt att offra din egen hälsa för en snabb karriär inom PMU. 

FÖRSÄKRING
Se till att utbildningen som du går gör att du kan teckna en kund/patientförsäkring som täcker vid eventuella komplikationer som kan uppstå. 
  

FAQ:

HUR LÅNG TID TAR DET ATT LÄRA SIG PMU?

De nya trenderna inom PMU med maskinteknik och realistisk design tar längre tid att lära sig. Kurserna är oftast korta och lämnar mycket ansvar på eleverna. Beroende på förkunskap och hur mycket man övar kan det ta från 6 månader till 1 år att lära sig semi tatuering. En kompetent artist blir du dock först efter 2 år när du tagit emot kunder och lärt dig från dina erfarenheter och sett resultat. Med andra ord så är det samma tid som vilken annan yrkesutbildning som helst och det kräver mycket av dig som elev.

BEHÖVER JAG FÖRKUNSKAPER INNAN JAG BÖRJAR UTBILDA MIG?
Att kunna teckna är alltid en fördel inom kreativa yrken, men det är inte ett måste. Man kan lära sig med tiden eftersom det ingår i träningen och utvecklingen. Är du tidigare artist inom någon manuell form som Microblading har du erfarenhet av form, design och rutiner i studion. Däremot är det helt annan teknik du behöver lära dig samt att du behöver tänka mer avancerat kring design. Med andra ord är det svårt att säga vilka kunskaper som hjälper dig. Vi tror att alla kan lära sig och att det viktigaste är att man är seriös, tar sig tid och kämpar hårt.  


 

5. BEMÄSTRA DIN TEKNIK

Modern PMU sker med maskin. Det finns några olika typer av tekniker som används men grundläggande handlar alla om att effektivt packa pigment i huden, på rätt djup, samtidigt som man gör så lite skada som möjligt. Det här är hemligheten bakom bra resultat med lång hållbarhet. Det finns bara en genväg till bra resultat och det är hårdträning och övning på grunderna. Desto mer du förstår hur maskinen fungerar, hur huden är uppbyggd och hur sår läker så kan du också utveckla ditt eget arbete. Man behöver inte återuppfinna hjulet, kunskapen finns det gäller bara att leta på rätt ställe. Det finns få sidor om PMU på nätet som presenterar vetenskaplig eller korrekt information så det är därför vi försöker skapa en databas med pålitlig information.


 

6. REGISTRERA DIN VERKSAMHET HOS KOMMUNEN

PMU är en form av "yrkesmässig hygienisk verksamhet". Vad betyder det?

Det här är det viktigaste steget för dig som vill göra PMU i Sverige. All form av stickande och skärande verksamhet måste enligt Miljöbalken anmälas till kommunen. Det viktigaste är att du gör en riskanalys av din verksamhet och sedan får prata med en kontrollant som bedömer din lokal och dina rutiner.

Det finns blanketter att ladda ned tillsammans med tydliga riktlinjer hos din aktuella kommun. 


När du har anmält dig och din verksamhet är det bara att köra igång!

 


LYCKA TILL!
 
bottom of page