top of page

HÅLLBARHET

12

12 HÅLLBARHET

Laceunderkläder
Semitatuering eller tatuering?

När man gör en semitatuering och spenderar mycket pengar på sin behandling så vill man såklart höra att det är lång hållbarhet. Det skulle i så fall innebära mer valuta för pengarna och göra investeringen mer värdefull. Dock är det inte så enkelt. Vi har stött på behandlingar som är upp till 5 år gamla som fortfarande sitter kvar, men utan att ha det vi skulle kalla för bra hållbarhet. De är fortfarande starka i sitt pigment men suddiga i kanterna och röda eller blåaktiga i färgen. Det största problemet är att det tillslut är en 5 år gammal design som personen i fråga har ledsnat på. Det finns en genväg till att få behandlingarna att hålla länge, vilket är att pigmentera djupt ner i huden. Då blir det inte längre en semitatuering eftersom den hamnar på samma djup permanenta tatueringar. 

Kan ögonbryn hålla för länge?


Många som kommer till oss har redan en tatuering som vi börjar att ta bort med laser. Dessa kunder är många i stadiet där "lång hållbarhet" faktiskt har blivit ett problem. Därför är det viktigt att man först reder ut vad begreppet hållbarhet inom semitatuering betyder, för att sedan kunna avgöra vad som är bra hållbarhet. För oss är hållbarhet att stråna syns tydligt och håller sig rena, att de inte läker för blått eller för grått samt att de inte sväller. Det här innebär att det inte är önskvärt med en djupare tatuering och i sin tur kommer det att påverka hur länge den sitter. Vår erfarenhet är nu att det är bättre att den sitter kortare men håller sig bättre. Det vill säga att man undviker djupa läkningar som blir ett problem i framtiden. Semitatuering är därför ett delikat arbete som kräver precision och känsla. 
 

 

Makrofager 

En del av vårt immunförsvar i huden är celler som kallas för makrofager vilka har som uppgift att rensa huden från antigener, främmande bakterier och partiklar. Dessa kommer ur våra vita blodkroppar och återfinns framför allt i Dermis, men uppstår även i Epidermis under namnet Langerhanska celler. En enkel och generell förklaring som cirkulerar är att dessa äter upp pigmentet i huden och därför gör att tatueringar suddas ut och försvinner med åren. Det här är inte hela sanningen eftersom forskning visat att makrofagerna samtidigt, och lite motsägelsefullt, också hjälper till att bevara pigmentet i huden. Det har visat sig att när makrofagerna kapslar in de större pigmentpartiklarna orkar de inte transportera bort det utan håller det på plats i sin kärna. Det är därför tatueringar blir permanenta. När cellen sedan dör släpps pigmentet ut igen, men då plockar en annan ny cell upp det och håller det på ungefär samma plats. De minsta partiklarna åker ut i lymfsystemet som har som funktion att rensa ut skadliga ämnen ur kroppen. När man har gjort obduktioner har man hittat pigment i lymfkörtlarna hos människor med mycket tatueringar.


 

Semi-tatueringars hållbarhet bygger på olika faktorer

Hållbarhet bygger på hudtyp, pigmentets färg och formula, teknik och precision samt behandlingens djup. Det finns en genväg till att behandlingarna kan sitta kvar länge, vilket är att pigmentera djupt ner i huden. Problemet är att när man pigmenterar djupt förlorar man i kvalitet. Risken är suddiga tatueringar som sväller och läker i en blåaktig färg. Man kan inte både få perfekt resultat och en permanent tatuering.


Tre tecken på för djupa tatueringar är:

  • suddiga resultat

  • svällande linjer

  • ändrade färger


En semi-tatuering håller från ca 6 månader till 18 månader och kräver sedan en lättare påfyllning. Kortare tid innebär att pigmentet ligger för högt uppe i huden eller att man har en fetare hudtyp där talg pressar ut pigmentet. Längre tid är alltså för djupa behandlingar. Hållbarhet är egentligen vilken kvalitet det är på stråna efter läkning och hur dessa ser ut efter ett år.
 

Så, kvalitet eller var-aktighet. Vad väljer du?

blue brows.jpg
Varför blir 3D Ögonbryn blåa eller röda?

"Blåa ögonbryn ligger för djupt ner i huden och påverkas av att det övre hudlagret ligger och färgar pigmentet. Röda ögonbryn är resultatet av att de röda färgämnena i pigmenten bryts ned långsamt. Det här gör att det många gånger är kvar en röd form, även efter laser."

© Copyright
bottom of page