top of page

KONTRAINDIKATIONER

09

09 KONTRAINDIKATIONER

Medicinsk information
KONTRAINDIKATIONER FÖR PMU
 

Kontraindikationerna inom Permanent Make Up är i huvudsak kopplade till Microblading och de bedövningsmedel som tidigare användes. När man gör behandlingar så öppnar man sår som kan bli infekterade. Alla som har lättare att få infektioner eller som skulle drabbas alvarligt av en infektion är därför i riskzonen. Med nya tekniker blir infektionsrisken mindre genom att huden skadas mindre så därför handlar det mer om att resultatet kan bli lidande än att man får hälsorisker. Gällande bedövningen innehåller den ämnet lidokain vilket i sig har kontraindikationer gällande hjärtproblem och högt blodtryck. På utbildningarna går vi in på djupet men här under kommer en genomgång av de kontraindikationer man har för PMU.

 

Sjukdomar

Förutom att det är viktigt att förhindra spridningar av sjukdomar via blodsmitta så kan sjukdomar även påverka huden, blodflödet och därigenom också läkning och resultat. Svårighet kan uppstå vid eksem, svår acne och hudåkommor som kan ligga i området kring ögonbrynen samt även påverka hudens kvalitet. Keloid ärrbildning kan däremot triggas av behandlingen och bli ett stort problem.

En annan faktor som påverkar är ökad cirkulation i kroppen, svullnader och störningar i immunförsvaret som kan upplevas svårjobbade under och efter behandlingen. Det är därför man även undviker att behandla under menstruation eller hormon rubbningar.
 
Diabetes och epelepsi är i sig inte några kontraindikationer men det är viktigt att man har rutiner för dessa och samtal med sin kund innan behandlingen. 

Sjukdomar som är ett hinder för behandlingarna är de som leder till sänkt immunförsvar och därmed känslighet för infektionsrisk. Exempel på det är autoimmuna sjukdomar, blödarsjuka, cancer samt pågående infektion eller antibiotika behandling. Man måste alltid be kunden rådfråga sin läkare och se över de här situationerna. 

Blodsmittor som Hepatit A och B behandlas inte men däremot kontrollerad HIV sköts genom korrekta rutiner för hygien och städning. 

Smittsamma sjukdomar som höstblåsor, svinkoppor och vattkoppor måste gå över innan man kommer till studion.  

Allergier brukar man säga är ett problem, det är för att färgernas pigment ibland innehåller spår av mineraler. Även godkända pigment kan utlösa allergier eftersom man såklart kan vara allergisk mot godkända ämnen som inte är farliga i vanligt fall. 


 

Mediciner

Mediciner som påverkar resultatet är framför allt blodförtunnande som ges vid hjärt och kärlproblem, men även ipren och Omega 3 påverkar blodet och kan märkas under behandlingen. Blodförtunnande medel leder till ökad blödning och problem med att få pigmenteringen att fästa.

Bedövningskrämen som oftast används vid semitatuering är EMLA, den är förhållandevis mild och finns att köpa receptfritt på apoteket. Eftersom den innehåller Lidokain har den också sina kontraindikationer. Det gäller att kunderna rådfrågar sin läkare samt själv tar ansvar för att köpa, applicera och följa de anvisningar som finns. 

Eftersom kroppen blir känsligare med åldern och att många äldre äter blodförtunnande brukar en övre ålder på 65 år vara lämplig av medicinska säkerhetsskäl. Det är inte fast gräns utan kan avgöras från fall till fall. 

Det är viktigt att du som artist inte ger medicinska råd gällande medicinering eller annat. Kunden måste själv rådfråga läkare och ta eget ansvar. Vårdpersonal regleras av lag att inte göra något som överskrider sin kompetens och sina restriktioner (SFS 1998:531) på samma sätt bör en seriös utövare av PMU inte heller göra det.

Skadad hud

Om man har på något sätt skadat huden så den behöver läka är det inte lämpligt att göra behandling. Detta kan vara från solljus till exempel men också olika former av laser, nålar och skönhetsbehandlingar. Här kan man också nämna botox, fillers, kemisk peeling och annat som påverkar arbetsområdet.

Skadad hud möter vi ofta i vårat arbete, de två största faktorerna är microblading och äldre lasermetoder som lämnat permanent skada på hudcellerna.
Det här gör att det är väldigt svårt att förutse huden och få ett bra resultat. Därför är det många artists som inte tar emot kunder med tidigare tatueringar. Vi avgör från fall till fall om huden är så pass påverkad att det till och med förhindrar en behandling. 


 

Graviditet och amning

Om man är gravid eller fortfarande ammar finns det risk att tatuering kan skada fostret eller barnet. Därför avråder man starkt från alla form av pigmentering. Däremot kan man välkomna kunderna tillbaka efter avslutad amning.  


 

Mentala aspekter

I hälsodeklarationen finns en punkt gällande psykiska sjukdomar, vilket är en kontraindikation. Det kan dock finnas andra mentala aspekter också. Märker du att din kund inte kan bestämma sig, eller har en tatuering som ser bra ut men som de inte är nöjd med, kan man misstänka att det kan uppstå problem. Det kanske bottnar i att de har en orimlig bild av vad deras naturliga anatomi och symmetri kan tillåta. Vissa skickar bilder på dröm-ögonbryn de sett på nätet och har sedan en fast önskan om resultatet. Märker man att det finns tvekan kan kan alltid be kunden fundera ett varv till. Eller om de söker något helt annat än det du brukar göra, be dem kolla runt på andra artister för att se om någon annan har en stil som passar dem bättre. En kund som ändrar sig efter behandlingen tar mycket tid och energi. 

© Copyright
bottom of page