top of page

05 SKAPA EN HÅLLBAR KARRIÄR

SKAPA EN HÅLLBAR KARRIÄR

05

HUR ÖVERLEVER MAN I BRANSCHEN?

Det finns fler och fler utbildningar på marknaden vilket leder till ökad konkurrens och risk för en mättad marknad. Hur skapar man en hållbar karriär och ser till att man sticker ut bland sina konkurrenter? Som någon uttryckte det på Instagram:


"there is always room for a true professional"
 

Det betyder att de som är seriösa och baserar sin karriär på kunskap, professionalism och skicklighet kommer att få nöjda kunder, gott rykte och hållbarhet även om det är hög konkurrens. 

TIPS 1: VÄLJ RÄTT UTBILDNING

Det gäller att starta sin karriär på bästa möjliga sätt. Såklart innefattar det här en massa snesteg och att lära sig av sina misstag. Dock kan rätt utbildning och lärare hjälpa dig på vägen. Förutom kunskap, rätt typ av licens, möjlighet till försäkring och annat viktigt kan läraren också hjälpa dig att sätta upp sunda målsättningar gällande karriär och hur du ska bemöta ditt yrke. Den här grunden kommer att vara det som präglar din karriär och till slut kan skapa hållbarhet över en lång tid. Felaktig bild av yrket, felaktiga målsättningar och för lite kunskap kommer att påverka din mest viktiga fas, nämligen den grunden du ska bygga på i framtiden. 


 

IMG_0903.JPG

TIPS 2: FOKUSERA PÅ EN SAK OCH BLI EXPERT

Många som öppnar en ny studio känner en stress att de behöver kunna många olika behandlingar för att nå kunder. Det här kan få olika konsekvenser vilket kan påverka din hållbarhet i branschen. Att bli duktig på flera olika saker tar längre tid och det är egentligen nog mycket jobb att till exempel "bara" bli expert på 3D Ögonbryn. Det finns en stor risk att du inte uppnår den kvalitet som behövs utan blir istället "lite bra på mycket" vilket gör dig mindre konkurrenskraftig. 

Gör en större investering i kunskap från start
När du startar din karriär behöver du först göra en ordentlig satsning på din teknik och design. Många blir missledda av marknadens korta intensivkurser och tror att PMU är enkelt. Som mycket annat kommer det att ta flera år innan du har teknik och kunskap på en lämplig nivå. Om du startar din karriär på rätt sätt har du större förutsättningar för hållbarhet. 

Pedagogiskt problem
Generellt är det inte att rekommendera, ur ett pedagogiskt perspektiv, att man tränar på olika saker vid början av sin inlärning. Det här kan skapa förvirring i de principer som ska bygga upp muskelminne och känsla. Att växla mellan eyeliner, läppar och ögonbryn till exempel blir knepigt då det är helt olika typ och tjocklek av hud. På det här sättet kommer det att ta mycket längre tid att bygga upp känslan för var pigmentet ska placeras. Teoretiskt är det också olika behandlingar då det skiljer mellan medicinska förklaringar, faror och kontraindikationer. 


 

TIPS 3: TÄVLA INTE GENOM SÄKTA PRISER OCH ERBJUDANDEN

Man ser tydligt hur hela branschen inom skönhet och hälsa konkurrerar med varandra genom sänkta priser och erbjudanden. Det här är inte grunden till en hållbar karriär och att erbjuda billiga tjänster med medioker kvalitét blir definitivt ett problem för dig som vill bygga långsiktigt.

Se till att du erbjuder

 

  • BRA SERVICE

  • KUNSKAP

  • ANSVAR

  • SKICKLIGHET


och ta sedan betalt för ditt jobb.

På det här sättet kommer du att nå en kundkrets som värderar dina ögonbryn och är redo att betala för kvalitet. Färre kunder kan på så sätt ändå ge mer pengar och du bygger nu upp ditt rykte som en "TRUE PROFESSIONAL" som vi nämnde tidigare.  

TIPS 4: HA RÄTT MÅLBILD

Om du vill bygga upp en hållbar karriär är det viktigt att dina förebilder är artister med ett bra tänk och en egen hållbar karriär. Det är lätt att se upp till unga kvinnor som tjänar snabba pengar och därför också hamna i samma kategori. Ett hållbarhetstänk kräver mer planering och tålamod och det gäller att fundera igenom sin affärsverksamhet. 

Har du från början fel målsättning kommer du automatiskt få 

 

  • FEL KUNDER

  • LÄGRE BETALT

  • SÄMMRE RECENSIONER

  • KORTARE KARRIÄR

IMG_1622.JPG

TIPS 5: FORTSÄTT ATT UTVECKLAS

PMU är inte en teknik som du ska lära dig, det är en hel värld med olika tekniker, trender och designs. Du kan ständigt förbättra eller utveckla din produkt, och för att hänga med i trender så måste du ha ett öppet sinne. 

Tips på saker att utvecklas inom:


LÄR DIG TATUERING
Grunden till all form av PMU är tatueringsteknik. Den här kopplingen försvann när den huvudsakliga metoden var microblading som inte är en riktig tatueringsteknik. Nu när man använder maskin igen så är det samma regler och principer bara att målet är lite annorlunda. Du har helt klart mycket att tjäna på att lära dig mer om tatuering. Här finns kunskap om maskiner, nålar, pigment samt tekniker som kan utveckla det du jobbar med. 

TA KURSER INOM TECKNING OCH MÅLERI 
Man kan alltid fylla på inspiration genom att lära sig mer om teckning, måleri eller någon annan konstform. Passa på att gå en akvarellkurs i Spanien på semestern eller gå en online kurs i porträttmåleri.  

LÄR DIG MER OM MEDICIN OCH HYGIEN
Medicin och hygien är grunden till tekniken men också din och dina kunders säkerhet. Med mer kunskap kan du garantera bättre bemötande och säkrare rutiner i studion. Det går alltid att lära sig mer. 

UPPTÄCK VÄRLDEN
Sverige är en liten marknad när det gäller ögonbryn. Det gäller att inte fastna i vår lilla bubbla här hemma utan att våga resa och se hur det ser ut på andra ställen. Spendera dock inte mycket pengar på en massa olika utbildningar för alla mästare eftersom de flesta undervisar på samma sätt. Den första resan kan ske på Youtube genom att försöka sondera och hitta lärare som är duktiga. Gå inte bara på vad alla andra tycker och vem som har flest följare utan analysera och granska deras arbete. 

Det här var några tips på hur du ska utveckla en hållbar karriär och stå ut i mängden. Det här tänket blir viktigare och viktigare i dessa tider. Hoppas du läst något som inspirerar dig!

bottom of page