top of page

03 ORDLISTA

ORDLISTA FÖR PMU

03

ORDLISTA FÖR PERMANENT MAKE UPSEMITATUERING - Vanlig tatuering lägger pigmentet djupt nere i dermis, hudens mittersta lager. Semi-tatuering däremot, använder mindre permanenta pigment som lättare tas hand om kroppen och placerar dessa högre upp i översta delen av dermis. På så sätt får man bättre resultat med tiden och det som händer är att färgen bleks och sedan försvinner. Djupa tatueringar suddas ut och sväller. 

PERMANENT MAKE UP / KOSMETISKA TATUERINGAR - Permanent Make Up är det övergripande namnet för det vi på svenska kallar kosmetiska tatueringar. Även om nu ordet permanent finns med, som ett minne från 70-80 talet då kosmetiska tatueringar var permanenta, så menar man alltså semitatuering i olika former.  Förkortningen för Permanent Make Up är PMU som du kanske sett lite varstans på nätet. 

MICROBLADING - Manuell teknik som härstammar från Asien där man med knivliknande verktyg skär i huden och sedan placerar pigment. Det här är den mest kända tekniken i Sverige just nu och passar unga personer med stark hud och egen hårväxt. På personer med känsligare hud samt utan egna ögonbryn blir det ett problem eftersom tekniken upprepade gånger skär igenom hudcellerna och kan lämna bestående ärrbildning.  

HAIR STROKE TEKNIK - Ett namn för att använda maskinteknik inom semitatuering tillsammans med strådesign. Skillnaden med vår "Hair Stroke by Machine" är att vi också undervisar en speciell handteknik i kombination. Man trodde länge att microblading var en överlägsen metod designmässigt eftersom kniven kan skapa tunna strån, men med övning och rätt metod kan maskinen också göra det. Maskinteknik är betydligt skonsammare för huden eftersom processen att placera pigmentet är helt annorlunda. 

NANO BROWS - Ett annat namn för maskinteknik. Eftersom man tidigare använde ett verktyg med tunna nålar som skär i huden kallades tekniken för Micro-blading. Nu när man använder en ensam tunn nål på ca 0,20 mm i maskinen kallas metoden för Nano-needling. Där ordet nano (som i nano partiklar) helt enkelt antyder att det är ännu mindre än micro, samt att dessa punkter bygger upp behandlingen. 

3D ÖGONBRYN - När man gick från fyllda bryn, som är 2D, till att skapa illusionen av strån och levande bryn så blev ett passande namn 3D Ögonbryn. Realistiskt måleri skapar effekten av 3 dimensioner vilket lägger till ett djup i bilden. På så sätt är hyperrealistisk design på ögonbrynen just 3 dimensionell.  

4D ÖGONBRYN, 6D ÖGONBRYN - Eftersom det högsta man kan uppnå med effektmåleri är 3D effekt så är den här inflationen på namn lite komisk. Behandlingar med namn som 4D, 5D eller 6D har vuxit fram i en konkurrens om vem som har häftigast namn på sin produkt. Man kan väl tänka sig att det inte betyder att någon lyckats skapa 4 dimensioner men däremot satt ett eget namn på sin speciella design idé. 
 

PUDERBRYN, POWDER BROWS, SHADING, OMBRE - En annan form av design är att man skapar en make up känsla. Då fyller man en form med punkter vilket skapar en skuggning eller shading. Därav olika namn som beskriver detta. Detta kan ske manuellt med en nål eller via maskin. Namnet i sig berättar inte vilken teknik som används. Det finns även olika metoder och design med mer eller mindre skuggning och 3D känsla. 

COMBO - Det här kan vara kombinationer av olika typer av teknik som först microblading för strån och sedan maskin eller nål för skuggning. Det här fyller ut formen och mellanrummen. Inom modern Hair Stroke teknik gör man oftast en kombination utan att det står i namnet. Det här för att det framhäver 3D effekten och gör behandlingen mer hållbar. 

bottom of page